SC Alavus naiset

Töysässä pelattuun naisten Oma SP-cupiin osallistui monia naisten III-divarin pelaajia; myös suuri osa SC Alavuden pelaajista (sekä moni lohkon all stars -pelaajista xD). SC Alavuden runkopelaajista koottu joukkue SC Pahvi-Pirkot voitti viiden joukkueen turnauksen voitettuaan kaikki muut joukkueet vähintään kertaalleen.

Varoitus: Lukeminen saattaa vaatia erityisiä ponnisteluja.

Alkusarja

Päivän ensimmäisessä pelissä kotijoukkue PalloSuharit kohtasi SC Pahvi-Pirkot. Alku oli hieman tunnustelevaa, mutta 10. minuutilla SM syötti ja Ire piiskasi pallon ohi Hennan. Muutama minuutti tästä ja Pirkko-kenttä onnistui Tarpan syöttäessä toiselle laiturille eli Norpsulle, joka iski ottelun lukemiksi 2-0 pelin puolessa välissä. PaSu veti ottelun ensimmäisellä puolikkaalla muutaman tolpan, mutta sitä lähemmäs maalia se ei päässyt koko ottelun aikana. Norpsu hankki ainoana pelissä kaksi pistettä syötettyään Joksun maalin. Anttu viimeisteli taululle 0-4-lukemat reilu minuutti ennen pelin loppua AnsQ:n syötöstä.

Pahvi-Pirkkojen valmentajat skouttasivat Ilmajoen lukion ja FBC Remix team Annikin välisessä pelissä seuraavat SC:n vastustajat. Ilmajoen ja Annikin välinen peli päättyi tasan 1-1. Seuraavassa pelissä PaSu yritti parannella asemiaan: ja toipuihan se aamutappiosta jotenkin ja voitti toisessa pelissään FBC Remix team Allun 1-0.
Picture
ISB:n junnukenttä höystettynä SPV:n pakilla oli Ilmajoen lukion ja SC Pahvi-Pirkkojen ensimmäisessä kohtaamisessa aika pysäyttämätön. Kuvat: Petteri Mäkelä
  SC Pahvi-Pirkot kohtasi seuraavaksi Ilmajoen lukion. Tähän peliin saatiin Sarppakin mukaan Pahvi-Pirkkojen kokoonpanoon. Pahvi-Pirkot meni 1-0-johtoon kun SM syötti ja Ire veti turnauksen toisen maalinsa. Ainakin pahvien ajatukset taisivat olla vielä PaSu-pelissä ja Ilmajoki vei pisteet helpohkosti lukemin 4-1.

Seuraavassa pelissä isokyröläiset pelasivat toisiaan vastaan ja Allu voitti lukemin 1-0. Mielenkiintoinen peli näin katsojan näkökulmasta. Kello 12.30 starttasi PaSun ja Ilmajoen välinen tiukka ottelu. Eipä jäänyt muuta mieleen kuin että pasulaiset voisivat pikku hiljaa opetella niitä fair play -sääntöjä. Ja ainakin PaSun Oonalla oli hyvä peli ja vei muutaman kerran kahville Ilmajoen pakkeja oikein kunnolla. Ilmajoki kuitenkin voitti 1-0.

Tässä vaiheessa kaikilla joukkueilla oli kaksi peliä pelattuna. Ilmajoella kolme pistettä ja kaikilla muilla joukkueilla taskussa voitto ja tappio eli kaksi pistettä. Kaikki siis vielä auki puolessa välissä alkusarjaa.

Pahvi-Pirkot oli kuitenkin hyvässä vireessä ja vei seuraavassa pelissä Annikkia 6-0. Reilun minuutin kohdalla Ire iski jälleen ottelun avausmaalin. Sitten AnsQ teki puhtaan hattutempun reilussa kuudessa ja puolessa minuutissa. Syöttäjinä Anttu, SM ja Ire. Ire ja Norpsu lisäsivät tehojaan vielä AnsQ:n ja Jenssin syötöistä.

Ilmajoki yritti seuraavassa pelissä vastata Pahvi-Pirkkojen voittolukemiin samalla tavalla, mutta sai tyytyä Allua vastaan numeroihin 6-1. Voitolla Ilmajoki varmisti ykkössijan ja oikeuden valita vastustajansa välieriin.

Remix team Annikin ja PaSun välisen ottelun päättyessä 2-1 isokyröläisille Pahvi-Pirkkojen jatkopaikka varmistui. Niinpä Pahvi-Pirkot lähti viimeiseen alkusarjan peliin säästelemällä. Ottelun tasosta muodostui aika huono Pahvi-Pirkkojen muodostaessa hyökkäyksiä rauhassa ja huolella ja Allun puolustuksen tyytyessä purkamaan palloja pois. Seikka, joka etukäteen ajatellen teki pelistä mielenkiintoisen oli se, että jos Pahvi-Pirkot ei voita, PaSu jää viidenneksi. Pahvi-Pirkkojen ja Allun välinen peli siis ratkaisisi viimeisen välieräpaikan. SM päästi pasulaiset piinasta jo puolen minuutin pelin jälkeen iskemällä pallon ohi Allun Iren syötöstä. Niinpä sekin jännitys katosi heti ja pelistä tuli vähän tylsä. AnsQ iski Antun syötöstä tilanteeksi 2-0, mutta Allu kavensi 2-1:een. Anttu ja Ire tekivät kuitenkin vielä maalit naiseen ja Pahvit hoitivat pelin numeroin 4-1.

Ratkaisupelit

Jotenkin Pahvi-Pirkot arvasi, että Ilmajoki valitsee heidät välierävastustajakseen, mutta mikäs siinä. Enpä lähde analysoimaan valintaan vaikuttaneita syitä, kun en kaikkea varmaankaan tiedä. Joka tapauksessa Pahvi-Pirkoilla semmoiset 15 minuuttia aikaa palautua edellisestä pelistä. Onneksi se peli otettiin lämmittelynä, eivätkä Pahvi-Pirkot tuohon peliin satsanneet yhtään.

Ensimmäisestä kohtaamisesta Pahvi-Pirkot otti oppia ja välieräpeliin lähdettiinkin puolustamaan voittoa. Noh, paitsi AnsQ ja ratkaisupeleihin saatu vahvistus Miatsu. Ottelun ensimmäisen maalin iski ensimmäisen erän puolessa välissä AnsQ Iren syötöstä. Ottelun hallinta alkoi siirtyä Pahvi-Pirkoille. Edes Ilmajoen pakin veto, joka meni Pahvi-Pirkkojen pelaajan kautta omaan maaliin ei hätkäyttänyt Pahveja eikä Pirkkoja, vaan hallinta oli saatu ja omaan tekemiseen luotettiin.

Erätauolla Pahvi-Pirkot päätti jatkaa samaan tapaan, sillä osa ilmajokisista näytti jo hieman turhautuneita ilmeitä, kun mikään ei tuntunut onnistuvan. Esimerkiksi Ripe ei vain päästänyt ilmajokisia ohitseen ja Inppa raastoi ja taisteli todella jokaisesta pallosta. Ilmajoki sai kuitenkin mahdollisuuden, kun pallo jäi Jenssin alle ja tilanteesta tuomittiin rangaistuslaukaus. Jenna ei saanut palloa ohi Minskan, joten Jenssi jäähylle. Pahvi-Pirkkojen alivoima toimi hyvin ja Minska hoiti loput eli ilmajokisten vedot helposti.

Pitkään pelattiin tasatilanteessa 1-1. Kunnes neljä minuuttia ennen pelin loppua Norpsu taisteli loppuun asti ja löi palloa maalin edessä niin monta kertaa, että lopulta Ilmajoen maalivahti oli voimaton. Pahvi-Pirkot juhlivat maalia kuin voittoa. Pelin loppu puolustettaisiin kovempaa kuin ikinä.
Picture
Norpsu iski välierän voittomaalin Ilmajoen lukiota vastaan ja koko joukkue juhli Norpsun päivän kolmatta maalia.
  Hieman ihmetystä herätti se, miksi kello pysäytetään ajassa 11 ja jotain, jos viimeinen kaksi minuuttia on tehokasta peliaikaa? Mutta eihän kukaan puutu pikkuseikkoihin, eh. Ajassa 27:22 Anttu veti Iren syötöstä pallon kolmannen kerran Ilmajoen verkkoon. Yleisön ja tuomarien keskuudessa tilanne oli epäselvä: maalivahti otti pallon käteensä, mutta maalista vai sivuverkosta? Pienen keskustelutuokion jälkeen maali hyväksyttiin.

Ilmajoki otti aikalisän reilu puoli minuuttia ennen pelin loppua, mutta ei saanut kuudella kenttäpelaajallakaan kavennusta aikaiseksi ja näin Pahvi-Pirkot voitti ennakkosuosikin ja eteni finaaliin 3-1-voitolla Ilmajoen lukiosta.

Remix team Annikin ja kotijoukkue PaSun välinen välierä oli jännittävä. Monen ennakkosuosikki oli PaSu, joka myös oli ottelussa hieman painostavampi osapuoli. Molemmilla joukkueilla kyllä oli tilanteensa ratkaista peli, mutta niin vain kahden erän jälkeen oltiin tilanteessa 0-0. Rangaistuslaukauskisa edessä. Sarita ja Janika tekivät varmat maalit, mutta joukkueiden muut kaksi vetäjää epäonnistuivat. Niinpä edessä ratkaisevat neljännet yritykset. Ensin PaSu. Sarita harhautteli tuttuun tapaansa ja saikin pallon maaliin, mutta sitä ennen pallo ehti mennä taaksepäin. Eli ei maalia. Sitten vuoroon Remix Annikin kapteeni ja luotettava pakki Eveliina (se all stars -pakki). Henna oli voimaton Even tehdessä varman maalin ja niinpä Annikki finaaliin Pahvi-Pirkkoja vastaan. Pitkälti maalivahti Annikan ansiostakin.

Pahvi-Pirkot lähti finaaliin melkein kuin olisi jo voittanut. Iloisella mielellä taistelemaan. Voin hyvin uskoa, että ottelun taso ei päätä huimannut. Jos viisi peliä ei vielä tunnu missään, niin pelitavassa voisi ajatella olevan jotain vikaa, ehkä. Peli oli kuitenkin huomattavasti tasaisempi kuin alkusarjan koitos, jonka Pahvi-Pirkot voitti 6-0. Isokyröläiset taistelivat minkä jaksoivat, mutta Pahvi-Pirkkojen ykköstrio oli lyömätön. Ire, AnsQ ja Anttu iskivät Pahvi-Pirkot voittoon. Finaalin tärkein pelaaja saattoi olla Anttu, joka iski voittomaalin ja syötti kaksi muuta maalia. Pahvi-Pirkkojen puolustus ei pitänyt aivan koko peliä ja niinpä Annikki pääsi iskemään kaksi maalia. Vaikka Annikki oli parempi kuin aikaisemmin päivällä, Pahvi-Pirkot hallitsi peliä ja voitti harkitulla ja rauhallisella pelillä 4-2.
Picture
Pokaalin nosti ilmaan koko joukkue Antun johdolla.
  Pahvi-Pirkkojen vahvuuksia olivat ennen kaikkea loistavat taktiikat, joita jokainen osasi toteuttaa sekä tänään loistavasti onnistunut maalinteko. Sekä Iren tekemät kentät, jotka valmennusjohto hyväksyi. AnsQ ja Ire iskivät yhteensä yhtä paljon maaleja kuin joukkueena toiseksi eniten maaleja iskenyt Ilmajoen lukio. Parhaana maalivahtina palkittiin Annikki eli Annika. Ja sehän kertoo siitä, että Annikalla oli paljon töitä, joten Pahvi-Pirkkojen vedot olivat erinomaisia. Niin, ja Pahvi-Pirkkojen Minskallahan oli vain kaksi nollapeliä, joten ei ihme, että Pahvi-Pirkot voitti koko turnauksen. Turnauksen paras pistenainen oli Ire, mutta aika lähelle pääsi myös pari muuta pahvia (kts. tarkemmin alempaa).

Turnauksen tähtipelaajat suoraan valmentajien kynästä:

*** Minna. 2 x nolla peli ja erinomainen rankkarin torjuminen.
** Irene. Loistavasti pelas koko turnauksen. Turnauksen paras pistenainen. Osaa rakentaa peliä sekä tehdä maaleja.
* Tämä oli vaikeampi, se olis voinu mennä teistä useammallekkin helposti. Mutta me kuitenkin päätettiin antaa sen puolustus päässä ylivoimaisesti eniten loistaneelle, eli Jennille. Jenni on teknillisesti hyvä pakki, joka osaa tarvittaessa rauhottaa peliä sekä osaa nousta tukemaan hyökkäystä.

Tai jotenkin näin... ;)

Juhlat jäivät muuten aika lyhyeksi, koska sunnuntaiaamuna harjoiteltiin taas pahvien parissa..

- hl

P.S. Voittajathan eivät tunnetusti aivan kaikkia salaisuuksia paljasta ;)
Picture
Joni ja Jamppu sekä SC Pahvi-Pirkkojen pelaajat Iren sanoin: Ylärivi: Miatsu, AnsQ, Jenssi, Ire, SM, Norpsu, Sarppa Keskirivissä: Tarppa Alarivi: Anttu, Minska, Joksu, Ripe ja Inppa

Tässä nyt muutaman lauseen analyysit joukkueista sekä joka joukkueesta pelaaja, jota kannattaisi arvostaa enemmän.

ISB
Picture
  Erittäin tehokas karvaaminen ja hyvät yksilöt ovat ilman muuta ISB:n suurimpia vahvuuksia. Mutta ei kannata unohtaa voitontahtoa ja henkistä kanttia. Pelaaja- ja ihmistyypit ovat tärkeitä joukkueessa ja ilmajokisilla tämäkin asia tuntuu olevan tasapainossa. Ja eipä tuosta valmennuksestakaan taida olla moitteen sanaa. Te varmaan kiititte Anssia niin, ettei mun enää tartte? :) Toimintatavat ehkä erityisiä. Vain mestarit muistetaan.

Aliarvostetuin pelaaja: Ella Harju

HiPa
Picture
 Taitavin lohkon joukkue. Hyvän yhteishengen omaava ryhmä. Myös yksilöiden voima, kunto ja nopeus ovat jokaisella pelaajalla tarpeeksi hyviä tähän sarjaan. Syötön ja syötön vastaanottamisen tärkeyttä tuskin tarvitsee korostaa. Se rauhallinen pelinrakennus... Jotenkin spevemäiset avaukset pakkien kautta, mutta toimiihan se.

Aliarvostetuin pelaaja: Miia Vähärautio

SB Kauhajoki
Picture
  Pelaajat tykkäävät pelaamisesta ja osaavat pelata, mutta silti jokin mättää. Pelaajien oikeanlaisella asenteella ja hyvällä valmennuksella noista pelaajista saisi mestarijoukkueen. Ja onhan pelissä jo paljon aineksia. Esimerkiksi hienoja kuvioita, joita millään muulla joukkueella ei ole. Pelaajat pelaavat erittäin hyvin yhteen, välillä kuin lukisivat toistensa ajatuksia.

Aliarvostetuin pelaaja: Anne-Mari Ala-Harja

KauWi
Picture
  Hitaasti syttyvä joukkue, mikä on ehkä vaikeuttanut joitakin pelejä. On mukavaa olla tappiolla, ei huolet paina ei rasitu polla. Vai mitä? Ja siitä se peli sitten aukeaa :) Joukkueesta löytyy pallovarmoja pelaajia, joilla on myös hyvä veto. Ehkä niitä pelinrakentajia ei kuitenkaan ole tarpeeksi. Enkä väitä, että syöttötaitoisia ei olisi. Eri pelitilanteiden asettamat taktiset vaatimukset huomioidaan KauWi:ssa hyvin. Miten pelataan ensimmäisessä erässä maalin tappiolla, miten viime minuutit johtoasemassa tai miten vain ylivoimalla. Ja miten eri vastustajia vastaan. Pelaajat jopa omaksuvat tietyn pelitavan todella nopeasti.

Aliarvostetuin: Kirsi Ruotsala

PaSu
Picture
  Kehittynyt edelliskaudesta sekä yksilö- että joukkuetasolla. Hyökkäyspelaamiseen on löydetty lisää elementtejä ja erikoistilannepelaaminen on myös hyvällä mallilla. Olen aivan varma, että PaSu:n joukkuepelaaminen yhdistettynä nopeisiin pelaajiin johtaa vielä menestykseen. Joukkueelta vaaditaan vain kärsivällisyyttä ja pitkäjänteistä työtä. Pelirytmikin on hyvä eikä pasulaisilta lopu kunto. PaSu:n pelit harvoin ovat niitä tylsiä ja hidasrytmisiä ainakaan.

Aliarvostetuin pelaaja: Heini Jäntti

KuRy
Picture
  Resurssien pula, motivaation puute tai jotain, mutta Ryhti kaipaa räväkkyyttä, jonkinlaista valovoimaista johtajaa joukkoonsa. Ehkä saakin? Puolustaa toki hyvin joukkueena ja taktiset asiatkin alkavat mennä perille. Mitään tietämättä voisi arvioida, että treenimotivaatio vaikuttaa peliin. Kun osa ei tiedä, mitä harjoituksissa on sovittu... niin, eipä voi onnistua. Huumorin voimalla kohti ensi kautta. Ja tietenkin jalkapallon. Niin, mikäs se ykköslaji on?

Aliarvostetuin pelaaja: Marjaana Säntti

FBC Remix
Picture
  Pelaajamateriaalin laajuus on saatu näyttämään pelkästään positiiviselta asialta, mikä vaatii taitoa. Valmennnus on tajunnut sen, mikä joiltakin tapaa unohtua: tärkeintä on tekniikka. (Vai Hannu Jortikan sanoin: "Tärkeintä on voittaa, ei tyylillä väliä"? ;D) Fysiikka tulee ihan hyvän matkan päässä perässä ja taktiset asiat eivät mahdu samalle suorallekaan. Taitoradat ja fysiikkatestit usein motivoivat nuoria pelaajia.

Aliarvostetuin pelaaja: Tanja Rinta-Mäenpää

SC Kokkola
Picture
  Palloton liike on välillä liian hidasta, mutta kenellä ei olisi? Fyysinen joukkue, joka kauden aikana oppi paitsi varmasti säännöt myös sen, miten pelataan kovaa, mutta oikein. Joukkue on tasainen, mutta ehkä niitä parhaita pelaajia voisi hyödyntää paremmin ketjuja rakennettaessa. Tärkeintä on, että kaikki joukkueessa antavat kaikkensa. Kun kokkolalaiset tekevät näin, peli on hyvää. Kun eivät, no, se näkyy.

Aliarvostetuin pelaaja: Leila Keski-Oja

SC Alavus
Picture
  Kaikki tietävät, mistä kiikastaa. Ei maalivahdista, taktisesta osaamisesta eikä halusta tehdä töitä. Kuten erään joukkueen valmentaja ennusti jo ensimmäisen turnauksen jälkeen, hyökkäyssuuntaan ei ole riittävän vaarallinen, maalintekijät puuttuvat. Ja myös vähän itseluottamusta. Mutta mitenkäs sitä saisikaan, kun harjoituksissa mikään laukaus ei mene maaliin kiitos huippumolarimme? ;) Puolustus on tiivis ja hyvä, vastustajan on vaikea päästä hyville tekopaikoille. Joukkue, joka ei luovuta ikinä. Ja joukkue, joka pitää hauskaa. Työ palkitsee tekijänsä - aikanaan.

Aliarvostetuin pelaaja: Heli Kivimäki

SB Vaasa III
Picture
  Hieman värittömiä peruspelaajia. Saisipa vakiinnutettua pelaajamäärän edes siihen kymmenkuntaan. Nöyrällä puolustusasenteella ajoittain näytti peli kulkevan jotenkin. Pelaajat eivät näyttäneet turhautumistaan pelikentällä vaan taistelivat loppuun asti niin hyvin kuin osasivat. Siitä iso plussa. Tänä vuonna sarja oli niin tasainen, että pienikin puute (pelaajamäärä) vaikutti ratkaisevasti koko kauteen. Ehkä ensi vuonna?

Aliarvostetuin pelaaja: Iina Pohjola

Kertokaahan taas, mikä meni vikaan, siitä on apua seuraaviin analyyseihin - vaikkei sitä juuri huomaa ;)