SC Alavus naiset

Johdanto

-          Kaksi tuomaria koko päivänä. En puolustele tuomareita, mutta se on enemmän asettelijan kuin tuomareiden vika. Kyseiset tuomarit eivät voineet sille mitään, että kolmas tuomari ei päässyt turnaukseen. Ja tämänkään tekstin lukijoista lähestulkoon kukaan ei ole tuomari (virallisissa sarjapeleissä). Kehotan käymään tuomarikurssin, mikäli alueen tuomarit eivät miellytä. Sittenhän täällä olisi ainakin yksi kunnon tuomari – harmi vain, että pelissä tarvitaan kaksi.
-          Nurmon ja PaSu:n välinen kamppailu aiheutti närää molemmissa joukkueissa sekä tuomareissa. Oli valmentajissa vikaa, oli pelaajissa vikaa ja oli tuomareissa vikaa. Päivä alkoi kehnosti. Paitsi sen puolesta, että sarjakärki menetti pisteen.
-          SC Alavuden päivän peleissä tuli parikymmentä maalia. Kaikkien yksityiskohtainen selittäminen vie kauan. Ja koska tilanne on uusi, oli tällä suoristajallakin ongelmia lähestyä uutta ja outoa asiaa.
-          Kurikan valmentajan puuttuminen oli avainasemassa. No, niin puuttui Saragozan valmentajakin saman miesten turnauksen takia. Mutta toiset joukkueet tarvitsevat valmentajaa enemmän kuin toiset.
-          Päivän Alavuden pelaajana pidän miesten hienoista voitoista huolimatta (SC Alavudelle 4 voittoa, 0 tappiota, kohtuullinen päiväsaalis!) Minnaa. Vuorokauden valvominen ja vain kolmen tunnin unet… Harva olisi suoriutunut noin hyvin.

Luku 1 – Kurikan Ryhti – SC Alavus

Kurikkalaiset olivat tässä pelissä yllättävän passiivisia. Alavus sai pallon pyörimään heti Kurikan päädyssä, ja avausmaali syntyi ajassa 1.50. Sannamari syötti kulmasta maalin eteen pidetylle Anitalle. Anita sai kuitenkin mailansa aivan oikeaan paikkaan ja ohjasi päivän avausmaalinsa – ja Alavuden tietenkin myös.
Alavuden päivän avausmaalin iski tässä tilanteessa Anita. Kuva: Juha Pynttäri

Seuraavassa vaihdossa Heli avasi pistetilinsä. Jättösyöttö Irenelle, Irenen kuljetus ja veto lähes puolesta kentästä.  2.31 pelattu, tilanne 2-0 Alavudelle. Kukaan ei ole koskaan opettanut, miten tällaisissa tilanteissa jatketaan samaan malliin :P

Seuraavaksi Irene avasi maalin takaa keskialueen laidassa odottavalle Anitalle. Anita syötti keskelle Anniinalle, joka harhautti ja veti kääntövedon – Kurikan maaliin. Kolmas maali syntyi ajassa 3.53. Kurikan oli pakko ottaa aikalisä. Mutta ilman valmentajaa aikalisällä ei ehkä keksitty keinoja pysäyttää Alavutta kokonaan, mutta pysähtyyhän siihen aina vastustajan hyvä vire ainakin joksikin aikaa.
Kolmas maali oli Anniinan taidonnäyte. Kuva: Juha Pynttäri

Alavuden vaihtopenkillä Arto sen sijaan sai kaikki kuuntelemaan. Kellään ei edes ollut hymynkaretta suupielissä näin hyvästä johdosta huolimatta. Kaikki olivat erittäin keskittyneen näköisiä. Jokainen tietää, että 3-0-tilanteessa, kun peliaikaa on pelattu vain muutama minuutti, peli ei todellakaan ole ohi.

Kurikka pääsi tämän jälkeen enemmän peliin mukaan. Anniinalta oli jo kymmenennellä minuutilla erittäin hyvä veto kohti Kurikan maalia - maalivahti ei nähnyt yhtään mitään - mutta pallo sattui osumaan maalivahdin suojuksiin. Seuraavaa paikkaa kakkosketju ei enää hukannut. Anniina karvasi jälleen kerran pallon pois vastustajalta. Pieni siirto Sannamarille, joka syötti pahan pomppusyötön toiselle puolelle Anitalle. Pomppueksperttimme veti suoraan syötöstä pallon maaliin. Tilanne 4-0 ajassa 12.20.

Alku ja ensimmäinen erä olivat todella hyviä. Ehkä liiankin? Tällaiseen ei olla totuttu, eikä siihen osattu oikein suhtautua. Miten peliä jatketaan tilanteessa 4-0? Yhden tai kahden maalin johtoasemassa on oltu muutaman kerran, mutta neljän maalin? Tilanne oli uusi itse kullekin. Seuraavalla kerralla peli myös jatkuu yhtä hyvin. Niin!

Kurikka kavensi toisen erän alussa tilanteeksi 1-4. SC Alavuden aikalisä. Valmentaja teroitti, että ei ole mitään hätää. Eikä tarvitse hätäillä. Seuraavissa vaihdoissa ainakin Nooralla ja Tarjalla oli paikkoja tehdä maali. Tällä kertaa pallo ei löytänyt tietään aivan maaliin asti. Erän puolessa välissä Riitta sai kauden avauspisteensä. Anniina syötti hyökkäyspään kulmasta laitaa pitkin Riitalle, joka vastaavasti syötti Sannamarin maalintekoon. Olisi pitänyt syöttää ;) Toisen erän jälkeen tilanne siis 5-1.
5-1-maali syntyi Kurikan pakkien hyvästä peittoyrityksestä huolimatta. Kuva: Juha Pynttäri

Kolmannen erän alussa koiramme pääsivät valloilleen. Ei kun…  Jossu iski maalin Jennin toimiessa loistavasti maskina. Tämän jälkeen alavutelaiset jäivät varmaan miettimään jotain koiria… Ykkös- ja kakkoskentät päästivät peräkkäisissä vaihdoissa maalit ja Kurikka kavensi tilanteeksi 6-3. Ryhti sai maaleista kyllä lisää voimaa, mutta onneksi kolmoskenttään voi aina luottaa.
Jossun 6-1-johtomaalin jälkeisiä tuuletuksia. Kuva: Juha Pynttäri

Kun peliä oli viisi minuuttia jäljellä, Alavuden painostus tuotti taas tulosta. Anita syötti ja Irene veti ottelun toisen maalinsa kaukovedolla. Alavudella oli ottelussa tuuria. Koskaan aiemmin maaleja ei olla saatu näin usein pyörityksen jälkeen. Tavallisesti ollaan pyöritetty… pyöritetty… ja välillä vedelty muutamia tolppia. Alavudella oli muutenkin tuuria. Kurikka veti muun muassa yläriman kolmannessa erässä. Ja Alavus ei tehnyt pelissä kuin yhden oman maalin. Edistystä on ilmassa.

Ryhti sai vielä yhden maalin aikaan ja viime sekunneilla tilanne oli 7-4. Loppulukemat kuitenkin sinetöitiin ajassa 44.59. Kurikan maalivahti heitti pallon suoraan Anitan syliin, joka kiitti ja iski pallon reppuun. Hattutemppu ja pari syöttöä päälle. Tätä pelin piste-ennätystä tuskin aivan heti rikotaan. Järjestäjät palkitsivat Anitan. Ja Siirin. En väitä ettei Siiri olisi hyvä pelaaja, mutta… hohhoijaa. Vai onko joku muu pokannut joskus palkinnon?
Kurikan maalivahdilla ei ollut paljon apuja. Epäonninen heitto suoraan Anitalle. Kuva: Juha Pynttäri

Peli pelattiin taitojen mukaan. Kukaan ei nähdäkseni ainakaan pelannut erityisen kovaa tai rumasti. Parempiakin pelejä on nähty, mutta historiallinen tämä peli oli joka tapauksessa. Tätä ennen Alavuden suurinumeroisimmassa ottelussa maaleja nähtiin 9. Nyt maalimäärä oli 12.

Ottelun tähdet jakaantuivat lähes täysin neljälle henkilölle: Pirjolle, Jossulle, Irenelle ja Anitalle.

*** Anita (3+2)
** Irene (2+0)
* Jossu (1+0)

Luku 2 – Pallosuharit – SC Alavus

PaSu, PaSu, PaSu… Onneksi psyykkinen valmennus toimii tätä nykyä. Tässä ottelussa ainakin tapahtumia riitti. Perinteisiä, rakkaita ja vähemmän rakkaita taistelupareja on tässä sarjassa useita. En kuitenkaan usko, että mikään muu joukkuepari herättää niin paljon tunteita kuin PaSu-Alavus. Sen saivat valitettavasti tuomaritkin huomata.

Puhuin psyykkisestä valmennuksesta sen takia, että ottelun avausmaalin iski Alavus vain 15 sekunnin pelin jälkeen. Minna avasi pitkällä heitolla Jennille, joka harhautti hienosti kulmassa PaSu:n pakin, kiersi maalin takaa ja antoi syötön Tarjalle maalin eteen. Tarja teki historiaa iskemällä Alavuden naisten joukkueen nopeimman avausmaalin. Mielestäni tämä maali oli ottelun kannalta erittäin ratkaiseva. Pallo rystyllä Hennan jalkojen välistä maaliin… :)
Tarjan yksi peliuran unohtumattomimmista maaleista… Ainakin tähän asti ;) Kuva: Juha Pynttäri

Ensimmäisessä erässä Satu kaadetaan todella rumasti PaSu:n sentterin toimesta. Tuomari seisoo vieressä. Joka pelissä tulee varmaan työntämisiä, joita ei vihelletä. Mikä siinä säännössä 605 ja kohdassa 4 on niin vaikea ymmärtää?

Ottelun toinen maali syntyi ajassa 11.22. Riitta avasi loistavasti toisen pakin ohi, Anniina leikkasi keskelle harhauttaen PaSu:n toista pakkia ja kuuluisa veto – pallo Hennan selän taakse.
Henna oli Anniinan laukauksen edessä voimaton. Kuva: Juha Pynttäri

Reilu minuutti ennen toisen erän loppua Jossu sai jäähyn kädellä pelaamisesta. PaSu iski kavennusmaalin ylivoimalla. Tilanne ensimmäisen erän jälkeen 2-1 Alavudelle.

PaSu sai meidät pelaamaan sählyä. Harmi, että olemme siinäkin lajissa parempia (ihan kaikkien tiedoksi: joukkueesta löytyy Suomen mestareita, nimenomaan sählystä. Ja tämä on totta, vai mitä sanovat koirakamuni supikoira, terrierit ja – apua, joukkuehan on täynnä koiria! xD).

Irene-show alkoi ajassa 24.05. Irene nousi laitaa pitkin, mutta veti pakin jalkoihin. Sen jälkeen hän karvasi pallon takaisin itselleen, ja veti etukulmasta sisään. Alavus johtoon 3-1. Nyt alkoi PaSu:n taktinen peli. Kapteeni kävi aiheetta valittamassa Alavuden valmentajista. Minkäs sille voi, kun Alavus johtaa peliä jo kahdella maalilla.

PaSu hyökkäsi melko yksitoikkoisesti. PaSu:n Jenni veti. Ja Jenni veti. Ja uudestaan. Kun sitä tarpeeksi monta kertaa yrittää, niin upposihan se lopulta. PaSu kavensi pian tilanteeksi 3-2. Sitten PaSu:n kapteeni sai taas ohjeen valittaa tuomareille. Melko huvittavaa itse asiassa ainakin noin tv:stä katsottuna.

Molemmat joukkueet hakkasivat yhtä lailla mailaan. Mutta nyt roolit olivat vaihtuneet siinä mielessä, että PaSu teki ottelussa juuri ne virheet, joiden välttämiseen me ollaan keskitytty. PaSu teki paljon klassisia virheitä. Alavudella taas oli hyvä päivä. Jok’ikinen pelaaja taisteli ja antoi kaikkensa joukkueen eteen. Myös virheistä on opittu ja niitä tuli hyvin vähän.

Toisessa erässä PaSu kaatoi törkeästi vuorostaan Riitan. Pitikö joku pasulaisista ottelun aikana vaikkapa jääpussia? SC Alavus sen sijaan tietää, että PaSu:a vastaan kaikki kylmägeelit (sekä laaja pelaajamateriaali) ovat aina tarpeen. Toisen erän lopussa Alavus sai vapaalyönnin. Vaikka kerran pari suunnitelma meni jo mönkään, nyt se tärkein eli maali tuli. Anniina veti laidan kautta Irenelle, joka sai siirtää pallon käytännössä tyhjään maaliin. Tilanne 4-2 Alavudelle kahden erän jälkeen.
Muut vain katsoivat, mutta Irene toimi. Alavus meni 4-2-johtoon hienolla syötöllä laidan kautta. Kuva: Juha Pynttäri

Kolmannen erän alkuun PaSu yritti jotain taktista siirtoa laittaessaan 2-ketjunsa meidän ykköstä vastaan. Mutta sitten kun vastassa olivatkin seuraavassa vaihdossa PaSu:n ykkönen ja Alavuden kakkonen, oli toinen joukkue ongelmissa. Arvaako kukaan kumpi? Selvä, kerrotaan mitä tapahtui. Anita suojasi palloa ja haki Ireneä. Irene ehti huutaa jo ”ei oo”, mutta Anitan tarkka syöttö löysi perille. Anniina loistavana maskina ja Irenen veto uppoaa jälleen maalin perukoille, 5-2. Puhdas hattutemppu ja aikaa tähän kului 6.39, ei paha. Kiitos Anniina liikkuvasta maskista! Kaikki harjoittelu sentään ei ole turhaa (:
Irene täydensi hattutemppunsa Anniinan loistavalla maskilla kolmannen erän alussa. Kuva: Juha Pynttäri

Maalin syntyajassa 30.44 PaSu otti aikalisän. He taisivat pelin sijaan keskittyä nauramiseen, mutta hyvähän se on, jos heillä oli hauskaa. Pelin jälkeen he eivät kyllä yhtä iloisilta vaikuttaneet, mikäli tulkitsin oikein? Tuomarit tuomitsivat lähes poikkeuksetta sisäänlyönnit oikein päin, toisin kuin viime turnauksessa. Ja ilmeisesti PaSu pelasi jossakin vaiheessa kuudella kenttäpelaajalla, mutta se nyt oli pieni virhe verrattuna joihinkin muihin.

Tuomarit varoittivat Ireä ennen jäähyn antamista. Mutta sitten tuli jäähy ja melko helposti. Pelikello näytti tässä vaiheessa 41.35. Tuomareiden syyt oli kyllä hukassa. Tässä tapauksessa syy oli työntäminen. Jatkuva väärä pelitapa olisi ollut todellisempi. Samassa tilanteessa sama pelaaja, jo kerran meidän pakkia loukannut ”PaSu:n paha sentteri” kaatoi maalin Minnan päälle.

Alavus otti aikalisän. Lähinnä, koska Minna tarvitsi hieman huilaustaukoa – tai siis pikemminkin paikkausta. Tässä kohtaa tuomareilla tuli pieni virhe liittyen Ireneen. (Kuka keksii? =)) Tässä kohtaa PaSu teki omituisen ratkaisun. Se on jo nähty, että PaSu:n ylivoima toimii SC:tä vastaan. Joten miksei kahden miehen ylivoima toimisi? Tappiotilanteessa ei ole mitään menetettävää. Tuskinpa maaliero tulee mitään ratkaisemaan. Mutta tietenkin jos niin haluaa uskoa. Tässä alivoimassa Anniina teki töitä ja pelasi viisaasti. PaSu:n ylivoimakuvio taas oli melko erikoinen. Tietenkään näin ei saisi sanoa, jos ei perustele, mutta eihän sitä nyt kaikkea voi paljastaa. Sanon vain yhden sanan: liberopeli. Mikä ei tarkoita sitä, että sitä ei kannattaisi käyttää. Mutta mikähän se liberon tehtävä on…

Mutta ei nyt keskitytä siihen. Seuraavaksi käyn läpi jälleen muutamia tuomarivirheitä. Ensinnäkin koko halli hiljeni, kun tuomari täysin yhtäkkiä vihelsi pelin poikki. Hän astelee Alavuden vaihtopenkkiä kohti. Siinä vaiheessa joku jo arvaa, että jäähy on tulossa. Mutta kelle ja mistä? Sitä ei ymmärrä kukaan. Jäähyn saa toimihenkilömme, syynä häiritsevä valmentaminen. Tästä seuraa 2+10, ja toimihenkilö joutuu pukuhuoneeseen.

Viimeiset kolme ja puoli minuuttia pelattiin siis alivoimalla. Tässä vaiheessa Irenen jäähyä ei tosin ollut kuin alle puoli minuuttia jäljellä. Kun Irene tuli kentälle, peliaikaa oli jäljellä noin puolitoista minuuttia. Tämän ajan Alavus pyöritti palloa neljällä kenttäpelaajalla. Tosin PaSu oli jo luovuttanut. Pelin voittajajoukkue oli kuitenkin kerrankin oikea: SC Alavus. Sitä ei tarvitse selitellä.

Parhaana palkittiin Jossu. Tässä pelissä tähdet jakaantuivat paljon tasaisemmin.

*** Irene
** Pirjo
* Riitta

Tähtiäänestyksen neljäs oli… *pum pum pum* Jamppu! Onnittelut hienosta saavutuksesta ;)

Ja en oikein ymmärtänyt huumoria, myönnetään. Mitä ne kumarrukset oli? Ja toinen kysymys PaSu:lle, oletteko kuulleet LeSportista? Ehkäpä teillä ei ole samoja velvollisuuksia kuin muilla. Ja sitä paitsi, tarvittavat tiedothan löytyy meidän sivuilta… ;)

Epilogi

Pelihän ei ollut mitään verrattuna siihen, mitä pelin jälkeen tapahtui. Kaikki osaavat lukea mistä Facebookissa on keskusteltu. Se on kyllä onni, että pasulaiset tietävät mitä tapahtui, vaikka eivät nähneet tilannetta.

Nurmolaisille muuten haluan sanoa, että miettikää nyt vähän. PaSu:n vastustajat kärsivät rikkovasta pelityylistä, mutta se ei ole pelkästään tuomareiden vika. Toki heidän pitäisi viheltää, mutta onko kenellekään tullut mieleen, että esimerkiksi Töysän muut pelit lukuun ottamatta päivän ensimmäistä ja viimeistä peliä?

Ja sitten siihen kiinnostavaan osuuteen, eli päivän puheenaiheeseen tuomareihin. Tässä vain pieniä tuomarivirheitä PaSu-Alavus-pelistä:

-          Häiritsevästä valmentamisesta 2+10min (oikea tuomio on 2min)
-          Kun toimihenkilö saa 2+10, joutuu 2 pelaajaa jäähylle + TH pukuhuoneeseen (oikea tuomio: yksi jäähylle, TH katsomoon)
-          Joukkueen toimihenkilö astuu kaukaloon ilman erotuomareiden lupaa -> 2min (pelissä kymmeniä tilanteita -> seuraamus: ei mitään)
-          Jatkuva asiaton kyseleminen tai protestoiminen erotuomareiden päätöksiä vastaan -> 2 min (pelissä ei mitään)

Joitakin mainitakseni. Kumpikohan joukkue tuomareista todellisuudessa kärsi, PaSu vai SC?

No, onneksi pari asiaa on tässä tullut selväksi. Alavutelaisia ei rikota (ainakaan jäähyn arvoisesti) ja toiseksi alavutelaispelaajat rikkovat paljon (ja peli kulkeekin paremmin neljällä).