SC Alavus naiset

Naiset eivät selvittäneet tietään valtakunnalliseen jatkosarjaan. Syyt voit mahdollisesti löytää jutusta, tai sitten et.

Joka tapauksessa Alavuden maalia jokaisessa 59 sarjapelissä (+ kaikissa pelatuissa harjoitusotteluissa) vartioinut Minna ei pystynyt pelaamaan turnausta edeltävän päivän harjoituksissa. Näytti myös selvältä, että kausi on nyt ohi. Kukaan muu Alavuden joukkueesta ei ole kokeillut maalivahtina olemista.

No, lauantaiaamu kuitenkin koitti, vaikka ehkä sitä vähän pelättiin.
Alavutelaisten ilmeitä joukkueen saavuttua aamulla hallille.

Ensimmäiseen peliin maaliin asteli rohkeasti Anita. Anitan vahvuuksia oli ennen muuta heitto, joka sujuikin hyvin. Pärjäisi ainakin siinä lajissa aika lailla monelle tämänkin sarjan oikealle maalivahdille. Luontainen hyvä sijoittuminen näkyi myös, varmaan osittain pelinlukutaidon ansiosta.
Alavuden uusi maalivahti, jota ei varmaan jännittänyt yhtään. Kuva: Juha Pynttäri

Voi myös olettaa, että ehkä Alavus nyt yritti puolustaakin. Tiivis puolustus ottelun alussa piti vaasalaiset kaukana. Sitten Alavus iskikin ensimmäisen maalin. Maali syntyi ajassa 5.38. Sannamari taisteli itsensä läpi parin vaasalaisen ja iski pallon yläkulmaan ohi Vaasan maalivahdin.

Hanna iski heti perään ottelun toisen maalin. Sanna veti keskialueelta vaparista pallon maalille ja Hanna veti irtopallon sisään. Ensimmäisen erän jälkeen tilanne oli Alavuden kannalta hyvä, 2-0.

Ensimmäistä kertaa koskaan Alavudella oli myös vaihtopenkin takana mv-valmentaja. Toista erää ehdittiin pelata minuutti, kun Sanna-Hanna-pari iski jälleen. Jälleen Sanna veti ja Hanna iski riparista pallon maaliin, 3-0. Sitten alavutelaiset keskittyivät taas peittämään vaasalaisten vetoja.

Erän lopussa Hanna kiersi väkisin maalille ja häntä rikottiin maalin edessä. Sannamari meni antamaan vaparia ja syötti pallon viereensä Irenelle, joka veti pallon maaliin. Ella oli tässä maalissa hyvässä maskissa. Kahden erän jälkeen tilanne Alavudelle 4-0 ja Anita oli pelannut loistavasti, torjuntoja oli kerääntynyt jo 18.
Tällä kertaa Sanna ja Irene eivät pystyneet ohittamaan kahdeksan pelaajan ihmismassaa. Kuva: Juha Pynttäri

Sitten kolmannen erän aloitusvihellyksestä vaasalainen pääsee vetämään ja Anita torjuu huipputorjunnan. Enteileekö se jotain?

Sanna vetää kuitenkin erän alkuun Alavuden jo 5-0-johtoon.

Tässä tilanteessa alavutelaiset jotenkin rauhoittuvat, nythän voi jo vetää henkeä. Vaasa iskee kuitenkin päälle. Välillä he tuntuivat luovuttaneen, mutta sitten jotain tapahtuu. Erän puolessa välissä Alavus sekoitteli kenttiä ja tällä kertaa se kostautui. Kolmas erä oli yhtä sähellystä. Reilut viisi minuuttia ennen koko pelin loppua Vaasa iskee ensimmäisen maalinsa ja kaventaa tilanteeksi 5-1. Sitten pelikellon näyttäessä tasan 41.00 kuuluu vaasalaisen hämmästynyt kiljaisu – pallo on jälleen alavuden maalissa. Ja vielä – ajassa 42.27 – syntyy Vaasan kolmas maali. Pallo pomppii maalilla ja sitten se onkin maalissa, Anita ei näe mitään. Alavus ottaa aikalisän 5-3-tilanteessa.

Puoli minuuttia aikalisästä Anniina tekee elintärkeän maalin Sannamarin syötöstä ja Alavus menee 6-3-johtoon. Mutta peli ei ole vielä ratkennut. Puoli minuuttia Anniinan maalin jälkeen Vaasa kaventaa tilanteeksi nyt 6-4. Alavuden puolustus alkoi löysäillä. Tämä maali syntyi pelikellon ajassa 43.28 eli puolitoista minuuttia ennen pelin loppua. Seuraava Vaasan maali syntyi jo 43.54. Tilanne 6-5:een, kun maalin edestä ei pidetä pelaajaa kunnolla. Vaasa on iskenyt 4 minuutissa 5 maalia.
Vaasa alkoi kolmannessa erässä yrittää aivan tosissaan maalintekoa. Sitähän he varmasti eivät tehneet ensimmäisissä erissä.. Kuva: Juha Pynttäri

Viimeiselläkin minuutilla Vaasa painostaa täysin ja ottaa maalivahdinkin pois. Anniina saa jäähyn vielä 24 sekuntia ennen pelin loppua toistuvasti väärästä pelitavasta. Noin viisi sekuntia ennen pelin loppua Anita torjuu vielä kaksi peräkkäistä laukausta ja Alavus voittaa tiukan pelin. Parhaana palkittiin Hanna. Kaikki kunnia myös Anitalle, joka teki loistodebyytin maalilla.

Toisesta pelistä OLS:ia vastaan odotettiin kenties haastavampaa kuin ensimmäisestä ottelusta. Tolppien väliin asteli jälleen Anita. Oululaiset olivat ehdottomasti nopeampia ja taitavampia kuin mikään Pohjanmaan II-divarin joukkue. Selvää I-divaritasoa, ja nousihan OLS sinne myös seuraavana viikonloppuna melko helpohkosti.

Jos Alavus sai pallon, OLS tuli heti ottamaan sen pois. Korkea karvaus oli myrkkyä alavutelaisjoukkueelle. Silti, toiseenkin päähän tuli vetoja, mutta monet aika kaukaa. Alavus eteni suurimmilta osin hyökkäysalueelle pakkien pitkillä avauksilla.

OLS meni ottelun ensimmäisellä minuutilla 2-0-johtoon ja erän puolessa välissä johto oli jo 3-0. Erän lopussa Irene laittoi pallon maalille, jossa Noora oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja kavensi tilanteeksi 3-1. Kenttiä muuteltiin ja muutakin tehtiin, mutta mikään ei auttanut. Maalivahtia ei kyllä vaihdettu - se jäi kokeilematta.

Ensimmäisessä erässä oikeastaan Alavus pärjäsi hyvin Olssille. Alavus sai hyviä vetoja ja puolusti hyvin, mutta Olssin salamamaalit erän alkuun ratkaisivat sen, että erä oli Olssin.

Toisessa erässä OLS teki pari maalia ja johti kahden erän jälkeen 5-1. Kolmannessa erässä joukkue iski vielä viidesti ja näin voitti ottelun lukemin 10-1. Osa oli hienoja maaleja, mutta ei niitä silti ilo ollut katsoa. Ja en kyllä näin jälkikäteen ota selvää, kumpaa me yritettiin pitää, paikkaa vai miestä?

Maalivahdin piikkiin ei voi montaa maalia laittaa. Puolustus ei toiminut ja jos yritti toimia, niin OLS sai sekoitettua puolustuksen ulos poikkareilla ja sai vetää tyhjiin. Kaikissa erissä myös Alavudella oli paikkoja, mutta Olssin maalivahti oli melko hyvä.
Hanna taistelee itsensä maalintekopaikkoihin, mutta tässä pelissä oululaiset vetävät pidemmän korren.
Kuva: Juha Pynttäri

Jotain ihmeellistä tapahtui tässä pelissä myös alavuden kuuluisalle, erinomaiselle joukkuehengelle.
Alavuden parhaana palkittiin maalin tehnyt Noora. Kuva: Juha Pynttäri

Viimeisessä pelissä RSB:tä vastaan oli panoksena toinen paikka valtakunnalliseen karsintaan. RSB:tä pelättiin etukäteen aivan liikaa. Onhan se hyvä joukkue, mutta Alavuskaan ei ollut parhaimmillaan. Maalivahti jouduttiin vaihtamaan Anitan lähdettyä Mustasaareen. Maalin suulle asteli urhoollisesti Minna.

Pelin alku oli melko rauhallinen. RSB puolusti hyvin, koko viisikko oli heti alhaalla. Aika samalla lailla kuin Alavus normaalisti. Peli oli ihan hyvätasoista... no, kaikkeen päivän aikana tapahtuneeseen verrattuna. Pallonmenetyksiä toki tuli vähän liikaa.

RSB:n ensimmäinen maali syntyi mahtavan syöttöpelin päätteeksi. Vähän isbityylisesti. Tosin, ISB ei ehkä niin tehokkaasti hyödyntänyt niitä syöttöjä eli ne tärkeät maalit jäivät puuttumaan. Erä päättyi RSB:lle 0-1.

Toisen erän alkuun Alavus sai ylivoiman, jota ei pystynyt hyödyntämään. Toisessa erässä Alavus iski kuitenkin tasoitusmaalin. Jossu karvasi hyvin ja Sannamari iski ottelun tasoituksen toisen erän puolessa välissä. Se ei paljon auttanut, sillä pian RSB iski jälleen ja meni 1-2-johtoon. Enempää maaleja erässä ei syntynyt.
Sannamarin tasoitusmaali toisen erän puolessa välissä. Kuva: Juha Pynttäri

RSB veti paljon oikeastaan joka paikasta, minkä syitä on vaikea ymmärtää. Tämän ansiosta RSB ei kyllä niitä maaleja tehnyt, sillä vedot suuntautuivat suurimmalta osin maalin ohi.

Kolmannessa erässä ensimmäisen maalin iski Alavus. Sanna syötti loistavasti Sannamarille, jonka veto epäonnistui, mutta Jossu veti pallon maalin edestä maaliin. Tasoitettuaan Alavus otti myös aikalisän.
Jossu taisteli pallon maaliin. Kuva: Juha Pynttäri

Ottelun viimeisillä 6,5 minuutilla tehtiin kuusi maalia. Ensin RSB hyödynsi 3-2-hyökkäyksen ja heti perään lisäsi johtoaan Alavuden epäonnistuttua avauspelissään. 2-4-tilanteessa Hanna toi pientä lohtua alavutelaisten riveihin iskemällä kavennuksen Irenen syötöstä. Pian RBS kuittasi, kun maalin eteen unohdettiin vapaaksi pelaaja. Tilanne 3-5:een. Alavus sai vielä mahdollisuuden ylivoimalla, mutta RSB iskikin alivoimalla tyhjään maaliin ottelun kuudennen maalinsa. Satu kaunisteli numeroita Ellan hienosta syötöstä vielä loppuun ja näin peli päättyi 4-6.

Alavuden parhaana palkittiin Sannamari, joka yritti parhaansa mukaan paikata SM-pronssia Mustasaareen voittamaan lähtenyttä Anniinaa. Joskus kun täytyy valita kumpi on tärkeämpää, II-divaripelit vai SM-mitali.

Tuomareille tuli melko paljon virheitä näin tärkeiksi peleiksi, etenkin kahdessa viimeisessä Alavuden pelissä. Kaikesta huolimatta voi sanoa Alavuden olevan aivan I-divaritasoa. OLS II kun nousi I-divariin ja RSB oli toisen lohkon kakkonen eli pelaa nyt I-divisioonakarsinnoissa. Ja kun viime vuonna Blue Fox nousi ykköseen myöskin, voi sanoa Pohjanmaan ja Pohjois-Suomen kakkosdivarin olevan valtakunnallisesti erinomaista tasoa.

Picture

Meidän huiput toimitsija-kannustaja-askartelija-säbäilijä-Pallonriistäjä-Tuomionpurnaajat korjasivat erään nimeltä mainitsemattoman rikkoman palkinnon. Kuvasta puuttuu vielä yksi Hiipivä Ilmaveivi. Ja kuinkas sille palkinnolle sitten kävikään...

Jos Anniina, Anita ja Minna... ainahan voi jossitella?