SC Alavus naiset

Kotiturnauksesta SC Alavuden saldona oli tasapeli ja voitto. Samalla rikkoontui tappiottomien otteluiden ennätys. Se on nyt neljän ottelun mittainen ja jatkuu edelleen. Kotiturnaus noudatteli samaa kaavaa kuin viime vuonna: ensimmäinen ottelu päättyi tasapeliin ja päivän viimeinen ottelu 1-0. Tällä kertaa tuomaritkaan eivät pystyneet viemään Alavudelta kuin yhden pisteen. Siinä siis parannusta viime vuoteen.

Aamun ensimmäisessä pelissä kotijoukkue SC Alavus kohtasi SB Kauhajoen. Päivän maalirikkain peli pelattiin heti ensimmäiseksi. Kauhajoki ei tehnyt ottelussa yhtään kunnon maalia. Miksi olen sitä mieltä? Syyt siihen löydätte lukemalla pidemmälle.

Alussa mentiin päästä päähän. Mitään ei jarruteltu ja tuomaritkin pysyivät ensimmäiset minuutit pelissä mukana. Kahta sekuntia vaille 12 minuuttia oli pelattu, kun ottelun ja päivän avausmaali syntyi. Anita veti laidasta ristikulmaan, josta Sannamari haki pallon. Samalla Anniina liikkui pallottomana maalinedusruuhkasta pois vapaaseen paikkaan. Sannamari syötti laitaa pitkin Anniinalle, joka veti aivan maalin takakulmaan. ”Täältä laidasta hei!” –huuto ei enää siinä vaiheessa auttanut. Ensimmäinen Alavuden peli tällä kaudella, jossa ottelun avausmaali syntyi avauserässä. Erä siis päättyi kotijoukkueelle 1-0.
Taisi olla Jossun laukaus, joka oli todella lähellä mennä maaliin. Ykköskentässä maskipelaaminen ainakin osataan, oli vetäjänä kuka tahansa. Kuva: Juha Pynttäri

Toisessa erässä tuomareiden vihellykset alkoivat muuttua käsittämättömiksi. Erän alussa esimerkiksi  Kauhajoen pelaaja oli maskissa ja samalla työnteli siinä edessään olevaa pelaajaa (Alavuden pakkia). Yhtäkkiä tuomari päättää viheltää vapaalyönnin Kauhajoelle maalin edestä – syystä Alavuden pakki maalivahdin alueella. Jos Kauhajoen pelaaja on lähempänä maalia ja työntää meidän pelaajaa kauemmas maalista, niin koko vapari tuomiona oli täysin naurettava.

Tuomarit alkoivat pelata Kauhajoen puolella ja tuottihan se tulosta, kun toista erää oli pelattu viisi minuuttia. Kauhajoki sai syötettyä maalin takaa maalille. Pallo oli Minnan suojusten alla, mutta samalla jotenkin lirui juuri ja juuri maalin puolelle. Se oli tuuria ja se oli räkämaali.

Alavus meni taas johtoon ajassa 24.14. Pirjo syötti ja Anita veti. Pisteitä ei kuitenkaan tästä, koska pallo osui Kauhajoen puolustajaan matkalla maaliin. Alavus joka tapauksessa 2-1-johtoon. Toisessa erässä ei nähty enempää maaleja, joten erä 1-1 ja ottelu tässä vaiheessa 2-1 Alavudelle.

Alavuden ykköstrio loi pahoja tilanteita vastustajan maalille, vaikka tänään pallo ei aivan mennytkään maaliin asti. Kuva: Juha Pynttäri

Kolmannessa erässä peli meni järjettömäksi. Erän puolessa välissä tuomari toisesta päästä kenttää päätti tehdä jotain käsittämätöntä. Kauhajoen pelaaja työnsi Alavuden pelaajan kumoon maalivahdin alueelle (Alavuden kenttäpäädyssä). Kuuluu vihellys. Kaikki jotain pelistä tietävät ajattelevat, että ahaa, Alavuden vapari. Käytännössä koko vihellyksen olisi voinut jättää tekemättä, koska pallo oli kulmassa. Ei ollut mitään maalitilannetta, ja alueellahan saa käydä, jos se ei vaikuta peliin. Tässä tapauksessa maalintekotilannetta ei ollut, joten täysin typerä vihellys. Tästä vihellyksestä seuranneesta vaparista Kauhajoki tuli tasoihin, lukemat taululla siis 2-2.

Vain minuutti edellisestä maalista ajassa 39.30 Kauhajoki meni johtoon 3-2. Laukaus lähti puolesta kentästä suoraan Irenen päähän. Mutta siitähän se kimposi Minnan yli maaliin. Maalissa pallo oli, se on fakta. Mutta miten tämä ei ole oma maali? Muutenkin ihmettelen maalimerkintöjä tässä ottelussa. Jos esimerkiksi tämä ei ollut oma maali, niin miten siihen ei löydy syöttäjää. Noin selvää syöttäjää ei voi olla. Toinen pelaaja laittaa sisäänlyönnin keskellä olevalle pelaajalle, joka vetää. Ei syöttäjää. Mutta samahan se…

Alavus ei lannistunut Kauhajoen tuurista ja tuomareiden puusilmistä huolimatta. Reilu minuutti Kauhajoen johtomaalista ja Alavus tulee tasoihin. Eve on kahden Kauhajoen pelaajan ahdistama oman pään kulmassa, mutta pääsee todella hienosti pois tilanteesta ja syöttää upean pystysyötön Anniinalle. Anniina leikkaa keskemmälle ja väläyttää laukaustaan kotiyleisölle. Tilanne 3-3.

Tapahtumat eivät suinkaan tähän loppuneet. Ajassa 43.07 Alavus otti aikalisän. Tästä minuutti eli vajaa minuutti ennen ottelun loppusummerin soimista tapahtuu jos jonkinmoista. Ensin Kauhajoen pelaaja vetää reilusti yli maalin. Kukaan ei osu palloon vedon jälkeen. Silti kulmalyönti Kauhajoelle. Muutama Alavuden pelaaja sanoi ”se on meidän”, esimerkiksi Irene. Joten Irenelle jäähy protestoinnista. Reilua kuin mikä. Irene vielä kiitti ja kumarsi tuomarille, ja tuomari päätti antaa 2+10min epäurheilijamaisesta käytöksestä.
Kuva: Juha Pynttäri

Alivoima selvitettiin osin onnekkaasti, Alavus jopa hieman painosti. Pelattiin riskillä, mutta se ei aivan tuottanut maalia. Peli päättyi 3-3.

Kauhajoki oli jotenkin väsyneemmän oloinen kuin viime kohtaamisessa. Mutta olihan se melko aikaista tietenkin, kun jo kymmeneltä oli peli.

Tuomareista vielä. Tuomarin työ ei ole ikinä kiitollista. Mutta kun tekee virheitä, jotka ovat ratkaisevia pelin lopputuloksen kannalta, on tuomareiden syytä katsoa peiliin. Toki molemmat tuomarit olivat aloittelijoita. Sen voi joku katsoa puolustavaksi asianhaaraksi. Mutta se ei korvaa pistemenetystä. Tuomareita vaivasi välillä värisokeus. Vihreä ja sininen voivat olla hieman samankaltaisia värejä, mutta jos ei erota värejä, olisiko aihetta harkita optikkoa? Varsinkin sisäänlyönneissä tuli välillä kummallisia (lue: vääriä) tuomioita. Niitä ihmettelivät yhtä lailla molemmat joukkueet. Täysin selviä virheitä, jotka on myös tarkistettu.

Alavuden 3-kenttä saa jälleen kerran olla tyytyväinen itseensä. Varsinkin Noora oli valmentajien mielestä yksi pelin parhaista. Tähdet kuitenkin jaetaan joukkueen mielipiteen mukaan, tällä kertaa seuraavasti:

*** Anniina
** Anita
* Minna (18 torjuntaa)

Alavuden päivän toinen peli SCS:ää vastaan oli selvästi tylsempi kuin päivän avausmatsi. Ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt SC Alavus oli jälleen maalintekovaikeuksissa.

Ensimmäinen ja toinen erä olivat Alavuden painostusta. Vaikka kuinka monella pelaajalla oli paikkoja tehdä maali. Kukaan ei onnistunut.

Kolmannessa erässä kahdella ketjulla pelannut Saragoza alkoi väsyä. Vapauttava 1-0-maali syntyi vasta ajassa 40.22. Oliko apuna sitten pieni ketjumuutos vai sinnikkyys, niin vihdoin Alavuden painostus palkittiin. Anita syötti keskiympyrästä oikeassa laidassa vapaana odottavalle Anniinalle, joka laukoi tarkasti aivan takakulmaan. 3-2-hyökkäyksiä oli ottelussa lukuisia, ja vaikka tiedettiin mitä pitää tehdä, vasta nyt onnistuttiin. Mutta pääasia, että jossain vaiheessa.

Molemmat joukkueet ottivat vielä aikalisän, mutta mitään radikaalia ei tapahtunut. Muutama Alavuden pelaaja kaadettiin melko törkeästi, mutta tuomareiden ennalta sovittu linja piti. (Eli ”pikku”rikkeitä ei vihelletä..) Hieman ihmetystä aiheutti myös se, että Saragoza ei hakenut tasoitusta ilman maalivahtia. Mutta kaikilla oma taktiikkansa.

Alavus painosti läpi ottelun. Voitto oli oikeutettu. Ottelun pallonhallinta oli varmaankin noin 70% Alavuden. Vaikka Alavuden laukauksetkaan eivät ole paikoin loistavia, suurin syy vähämaaliseen otteluun oli Saragozan maalivahti. Hän torjui loistavasti ja oli ottelun paras pelaaja. Mukaan mahtui monta paraatipelastusta, esimerkiksi hieno jalkatorjunta kyljeltään. Alavuden maalivahtikaan ei tainnut aivan huono olla, jos katsotaan ottelussa päästettyjen maalien määrää. Minnalle kauden toinen nollapeli.

Vai olisiko sittenkin se smurffimusa, joka auttoi smurffit voittoon.