SC Alavus naiset

Tätä oltiin odotettu innolla, jännityksellä ja kauhulla. Kotiturnaus. Vastassa sarjakärki ISB sekä Töysän PalloSuharit. ISB:n vahvuudet tiedettiin, samoin PaSun. Kotiturnaus asetti omat paineensa, jonka takia maalinteko ehkä tökki. Paikkoja kyllä oli, mutta kukaan ei ottanut ratkaisijanviittaa ylleen kummassakaan pelissä. Jos turnauksessa tekee vain yhden maalin, ei voi olla tyytyväinen. Silti kotiturnauksessa oli myös paljon hyvää ja lähes kaikki pelasivat omalla tasollaan. Esimerkiksi Heliltä hieno ensimmäinen sarjaturnaus. Myös Johanna pelasi niin hyvin, että rooli taitaa olla nyt selvä :)

ISB-peli alkoi pienillä yllätyksillä kummallekin. ISB ei tiennyt "merkattuja" pelaajia ja myös Alavudella oli vaikeuksia tässä. Mutta siitä toettiin. Vai  toettiinko? ISB hallitsi ensimmäistä erää selvästi, eikä Alavus juuri päässyt Ilmajoen päätyyn. Alavuden puolustus kuitenkin toimi hyvin, vaikka Ilmajoki syötteli ja haki paikkaa hyvin. Pallo pomppi jonkin verran ilmajokisten lavassa, ja silloin Alavus pääsi väliin. Ottelun avausmaali nähtiin kuitenkin ensimmäisessä erässä. Ilmajoelta tuli puolesta kentästä jonkinmoinen laukaus, mutta kolmen alavutelaisen takaa Minna ei juuri palloa nähnyt ja niin se lipui Minnan jalkojen välistä maaliin. Ensimmäinen erä päättyi Ilmajoelle 1-0.

Toinen erä ei alkanut hyvin. Pirjo sai jäähyn 17 sekuntia erän alkamisesta. Mailaan lyömisestä, mikä ei vastustajia taida yllättää. Nyt mitattiin Alavuden alivoima ja ISB:n paljon kehuttu ylivoima. Ensimmäinen alivoima selvitettiin. Seuraavassa vaihdossa Tarja sai jäähyn kädellä pelaamisesta. Alavus pelasi av:llä lähes paremmin kuin tasakentällisin. Anniinalla oli jopa pari maalintekopaikkaa, mutta tällä kertaa ei osunut. Toki Minna joutui napsimaan toisessa erässä jonkin verran torjuntoja. ISB sai pallon pyörimään, mutta vaarallisia tilanteita se ei juuri luonut. Toisessa erässä Alavus ei vielä päässyt peliin kunnolla mukaan, ja vähäisissä tilanteissa vastustajan maalivahti oli tarkkana.
Picture
Näkyykö kuvassa ratkaisun avaimia? Kuva: Kimmo Peura

Kolmannen erän ensimmäinen tilastomerkintä nähtiin vasta ajassa 35.59. Numero 35 (Vai Anniina? ;D) sai jäähyn estämisestä. Noora pääsi näyttämään kyntensä alivoimalla. Alavuden ottelun kolmannessa alivoimassa ei ollut hätää siinäkään. Anita sai esimerkiksi yhdessä tilanteessa syötön Nooralle, joka tavoitteli poikittaissyötöllä apuun tullutta Sannamaria. Syötön kuitenkin katkoi Ilmajoen pelaaja. Hän päätti laukoa puolesta kentästä, koska Alavuden  pari pelaajaa olivat niin ylhäällä. Minna torjui tämän helposti. Sannamari oli jo tulossa alas apuun, kun tajusi, että Minna voisi heittää mainion avauksen. Kuten hän myös teki. Minnalla on eittämättä sarjan maalivahdeista parhaat avaukset, kun hän vain niitä käyttää. Siispä Minnan loistava heitto tavoitti Sannamarin, joka pääsi (puolittain) läpiajoon ja nosti pallon maalivahdin suojusten yli maaliin. Ajassa 36.44 Alavus siis tasoitti alivoimalla.

Tasoitusmaali piristi alavutelaisia, mutta pistettä ei haluttu hukata huolimattomuudella. ISB:n ylivoiman loputtua peli alkoi pyöriä kummassakin päädyssä. Alavutelaiset palasivat kuitenkin rikkovaan pelityyliinsä pian. Niinpä reilut kolme minuuttia ennen loppua Liisa otti jäähyn syystä jatkuva väärä pelitapa. ISB otti samassa ajassa 41.43 aikalisän saadakseen ylivoimansa kuntoon. Pirjo sai kuitenkin pallon ja vastustaja huitoi vaarallisesti mailallaan Pirjon pään läheisyydessä. Kun tämä ISB-junnu teki toistamiseen vaarallisen mailan noston, tuomari antoi kahden minuutin jäähyn korkeasta mailasta. Alavudella ei ollut kuitenkaan juuri ylivoimaa, joten sillä ottelua ei saatu ratkeamaan. ISB:n saatua joukkueensa täysilukuiseksi ottelun viimeisellä minuutilla se yritti kaikkensa voittomaalin tekemiseksi, mutta Alavuden puolustus kesti Jennin johdolla. Jenni palkittiin Alavuden parhaana pelaajana.

Jaskan tähdet:
*** Jenni
** Minna
*Sm

Pelien välissä tapahtui kaikenlaista jännittävää niin pelien osalta kuin muutenkin. Illan huipennusta odotellessa nähtiin niin maalivahtien kuin pelaajienkin loukkaantumisia. Kovin moni ei tainnut tässä(kään) mielessä olla tyytyväinen Alavuden turnaukseen. (Onneksi) PaSu-peli oli päivän viimeinen ja muut joukkueet eivät saaneet (vai uskaltaneet?) todistaa illan huipennusta. Alavutelaisten tunteet kuumenivat heti pelin alusta lähtien, mutta PaSu pysyi tyynen rauhallisena ja luotti omaan tekemiseensä.

Kumpikin joukkue loi paikkoja ja ensimmäisessä erässä Alavus sai ehkä enemmän vetoja PaSun maalille kuin PaSu Alavuden päähän. Viimeistely ontui kuitenkin ja välillä vastustajan maalilla Henna ylsi loistopelatuksiin. PaSun peluutus toimi erittäin hyvin läpi ottelun ja yhteishenki loisti oli rinnalla sitten kuka tahansa. Pääsääntöisesti Alavuden ja PaSun ykköskentät olivat toisiaan vastassa ja tulos oli arvattava – kumpikaan joukkue ei saanut maaleja aikaiseksi. PaSu sai ensimmäisen vapaalyöntinsä vasta noin neljän minuutin pelin jälkeen. Sen jälkeen vapaalyöntejä alkoi tippumaan tasaiseen tahtiin.

Rikkeitä tehtiin puolin ja toisin. Noin puolitoista minuuttia ennen ensimmäisen erän loppua PaSun tuulennopea Saara kaatoi Nooran pahannäköisessä tilanteessa. Ilman estämistä Noora olisi kuitenkin päässyt yksin läpi. Tilanteesta tuomittiin Alavudelle historian ensimmäinen rangaistuslaukaus kotikentällä. Töysäläisten riemuksi Anita ei saanut palloa maaliin. En kyllä kuullut kenenkään väittävän, että olisi itsekään saanut pallon maaliin, joten syyttää ketään tästä ei voi. Rankkarin jälkeinen ylivoima pyöri normaalisti, mutta vedot olivat huonoja. Ylivoimapyörityksellä saatiin muutama veto, mutta ensimmäiselle erätauolle lähdettiin lukemista 0-0.

Toiseen erään PaSulla oli selvän epäselvä taktiikka. Hyvä veto oli ainakin se, että Mari oli puolustajana. Alavuden pelaajat kun eivät tälle mailataiturille mitenkään pärjää. Näin Mari rakensi hyviä paikkoja pelisilmänsä avulla PaSun alakerrassa. Esimerkiksi myöskin Aliinan nopeus oli kaikkia alavutelaisia parempi. PaSu pelasi toisessa erässä niin siistiä peliä, että joutui rikkomaan vasta kun erää oli kulunut noin 10 minuuttia. Tietenkin siksi, että alavutelaisten vaparit tiedetään. No ei vaan, PaSu vain osaa pelata siistiä peliä, mikä on vain hyvä asia. Myös toisen - mielestäni jännittävän ja  mielenkiintoisen -  erän jälkeen tilanne 0-0. Mutta pelithän ei näin pääty. Vai koska olet nähnyt salibandypelin, joka on päättynyt 0-0?

Picture
Miettiikö vaihtopenkki kenties autoja vai ihan peliä? Kuva: Kimmo Peura

Kolmannen erän alussa Alavus tuhlasi paikkansa normaaliin tapaan. Tulihan siinä yksi tolppa, mutta muuten vedot suuntautuivat lähinnä Hennaa päin tai maalin ohi. Sitten noin kuusi minuuttia ennen pelin loppua PaSun Jennin tulinen veto Anitan reiteen. Tuloksena siis Anitalle jäähy "kädellä" pelaamisesta. Ottelun loppulukemat sinetöitiin tämän jäähyn aikana. PaSun ylivoima oli liian hyvää verrattuna Alavuden alivoimaan. Alavutelaisten alivoima ei ratkaisupaikassa toiminut ja PaSu pääsi iskemään ottelun ratkaisumaalin. Alavuden alivoima sortui virheisiin, joista pelaajia on pari kertaa muistutettu/varoitettu. Alivoimasta täytyy vissiin käydä vielä pari asiaa harkoissa läpi. Mutta muistelkaa nyt hyvänen aika itsekin, tekikö siinä kukaan virheitä. Tai no, en nyt sitten tiedä oliko se virhe, että kuunteli valmentajaa. Päättäköön alivoimalla pelanneet siitä itse. Joka tapauksessa Fiija syötti kulmasta maalin eteen Saritalle, joka sai laittaa pallon rystyllä tyhjään maaliin. Siinä voi sitten itse kukin miettiä, ratkaisiko pelin alavutelainen, töysäläinen, alajärveläinen, seinäjokinen vaiko kenties kauhajokinen.

PaSu:n alavutelainen sai vielä jäähyn väärästä etäisyydestä. Rasi osaa tämän, joten nou hätä. Alavus sai pari vetoa, ei sen enempää loppupelin aikana. Lopputulos siis alavutelaisten kannalta karu. Voitto PaSulle 1-0. Taistelua ei ainakaan helpottanut Henna, joka tunsi alavutelaisten vedot täydellisesti ja poimi ne hyppysiinsä yksi kerrallaan. Alavutelaisista todellinen taistelija oli parhaana palkittu Noora. Puolustuspäässä esimerkiksi Heli ja Riitta pelasivat loistopelit. Ja kiitos Pirjollekin. Minna hoiti tonttinsa myös jälleen niin hyvin kuin maalivahti vain voi. Maalivahtipeliin ei ainakaan Alavus kaatunut. Mielenkiinnolla seurataan, mitä ensi turnauksen vastaava kohtaaminen saa aikaan. Ottaako Alavus revanssivoiton? Jos PaSu pelaa yhtä hyvin kuin lauantaina, pelistä tulee Alavuden kannalta hankala.

Valmentajien tähdet:
*** Jenni
** Noora
* Anita

---

Nyt kun on käynyt ilmi, että asiantuntemattomuuttani arvostetaan varsin laajasti, en malta olla jakamatta muutamia huomioita teidän, rakkaat lukijat, kesken. Eli miten pelasivat/mitä tekivät joukkueet Alavuden turnauksessa:

+ HiPasta Vaasaa vastaan pisteille 13 pelaajaa. Tämä jos mikä kertoo, että HiPasta löytyy ratkaisijoita. Kertookohan tämä myös joukkueen yhteishengestä/yhteisöllisyydestä jotain? Mielestäni se joukkue on hyvin vahvoilla, jossa ratkaisijoita löytyy useammasta kuin yhdestä kentästä.

+ Niin kuin joku on todennut, Kauhajoki "yllättää", kun saa kaksi kenttää matkaan peleihin. Alavudella Kauhajoen peli oli uomissaan. Ja Kauhavalla jatkuu? Tähän mennessä vasta yksi Kauhajoen pelaajista on ilmoittanut, ettei pääse Kauhavan turnaukseen.

+ ISB pelaa erittäin siistiä peliä. Todella hienoa katsottavaa on myös, että he katsovat aina mihin syöttävät.

+ KauWi pelasi hyvin, mutta hävisi. Näinkin voi joskus käydä. Mahdolliset ongelmat varmasti selvitetään nopeasti. Toivottavasti yllättää kotikentällään kärkijoukkueet.

+ Remixin peli on parantunut huomattavasti. Nuoret kehittyvät nopeasti.

+ Kurikan valmentajanvaihdos ei vaikuttanut peliin, vaikka näin olisi voinut käydä. Kurikan yhteishenki näkyy ulkopuolelle ja harjoitukset toteutetaan ilmeisesti ammattitaitoisesti. Joukkueen toimintatavat vaikuttavat hienoilta.

+ Kokkola pelasi ilman valmentajiakin järkevästi. Iloinen yllättäjä on paha vastus kaikille. Kumpi SC vie voiton seuraavassa turnauksessa?

+ Voi Vaasa. Pelasi ilman vaihtopelaajiakin hyvin. Ja myös parilla vaihtopelaajalla. Pelin taso hieman vaihteleva, mutta kuten on nähty, Vaasaakaan ei kannata aliarvioida. Toivottavasti saa ensi turnaukseen kerättyä pelaajat ennen otteluita.

+ PaSun peli verrattuna alkukauteen on kuin yö ja päivä. Alavudella pasulaiset pelasivat erittäin monipuolista ja monimuotoista peliä. Ratkaisumalleja oli useampia kuin yksi ja pelinavaukset kulkivat ehkä paremmin kuin koskaan.

- Alavus panostaa puolustamiseen ja pelin rikkomiseen. (Onneksi?) tuomarit tietävät nyt tämän.

#27 kiittää koko joukkueen puolesta onnistuneesta turnauksesta joukkueita, katsojia ja muita hengessä mukana olleita!
#28
30/11/2010 06:04:22 pm

Kuvista päätellen hukassa on ratkaisun avaimen lisäksi myös pallo:)) Liekö pallo ollut liian pyöreä vai liian reikäinen, mutta etsintä on edelleen käynnissä.. Toivottavasti löytyy vielä ennen joulua;)

Reply
luikastelija
30/11/2010 10:00:27 pm

Oli kyllä teidän kotiluola kunnon luistinrata, kuten kuvasta näkyy: peililiukas! :D Ei meinannu jarruttamisen jälkeen eteenpäin päästä!!
ps. Hyvä teksti:)

Reply
Jenni
1/12/2010 05:06:16 am

Ai siitäkö se rankkari tuli. Mulla oli hämärän peitossa koko tilanne. :)

Kyselinkin jo Minnalta saisiko pelivideosta kopion, jotta näkis itsekin mitä siellä kentällä on tullu toilailtua :).

Reply
Mia
19/12/2010 05:27:08 am

Niin pihalla olin valmentajan huutaessa "Mia, tuu vaan kovaa päälle!", etten kyllä tajunnut, että tämänkin maalin annoin suosiolla PaSulle. Oletin, että hän näki selkäni taakse niin hyvin, että kaavasta pystyi poikkeamaan :) Siitä ei ole mitään muistikuvaa, mitä sen jälkeen tapahtui. Joten onneksi olkoon Pasu ja anteeksi kaiffarit! :)