SC Alavus naiset
 
  Naisten III-divarin Pohjanmaan lohkon ensimmäinen turnaus pelattiin Ilmajoella 9.10. SC Alavuden naisten joukkue pelasi ensimmäiset sarjapelinsä. Vastassa olivat kakkosesta tippunut Himangan Pallo sekä FBC Remix, joka on uusi joukkue naisten sarjassa.

Ensimmäisessä pelissä vastassa oli siis HiPa. Useimmat Alavuden pelaajista valmistautuivat peliin katselemalla PalloSuhareiden otteluita samassa turnauksessa. Nekin, jotka eivät näin tehneet, valmistautuivat toki hyvin. Monelle peli olisi ensimmäinen sarjapeli koskaan. Taktiikka oli kuitenkin laadittu hyvin ja se piti koko pelin (kiitos siitä kaikille!).
Picture
Muun muassa Remixin, Vaasan ja KauWi:n väkeä seurasi silmä tarkkana avausottelun kuvioita (ainakin jonkin aikaa) ;) Kuva: Jenni Hautamäki
 
Ottelun avausmaali nähtiin noin kahdeksan ja puolen minuutin pelin jälkeen. Kaikki alkoi Pirjon hyvästä nostosta maalille. HiPa-kapteeni laittoi päänsä pallon tielle, seurauksena jäähy. Ylivoima sujui hyvin ja vastustajan maalivahti sai olla tarkkana. Hän poimikin muutaman vedon hyppysiinsä. YV:n aikana ei kuitenkaan viitsitty tehdä maalia, että saatiin +/- tilastoonkin jotain. Eli 7 sekuntia YV:n jälkeen Noora iski normaalilta paikaltaan hienon vedon etukulmasta sisään. Anniina oli (kerrankin ;D) hyvänä maskina.


HiPa:n matala karvaus yllätti ainakin allekirjoittaneen. Mutta kullakin oma taktiikkansa. Vasta viimeisessä erässä HiPa nosti karvaustaan ajoittain. Pääasiassa HiPa rakensi hyökkäyksiä kuitenkin rauhassa. Niin kuin tiedettiin, himankalaiset osaavat syötellä. Syötöt napsahtelivat kaverin lapaan kuin tilauksesta. Alavuden puolustustaktiikka kuitenkin toimi ja HiPa joutui pyörittämään palloa laidoilla ja muilla huonoilla vetopaikoilla. Alavus tukki keskustan hyvin.

Toisessa erässä Himanka pääsi peliin paremmin mukaan. Kenttäpelaajat torjuivat useita laukauksia, mutta Minnan napsittavaksi jäi silti noin kymmenen vetoa. Toisen erän lopussa alavutelaiset sähläsivät. Vapaalyönti HiPa:lle hyökkäyspäästä - vaihtoon vaiko eikö? Vaihtaako HiPa vai ei? Epäselvän tilanteen seurauksena alavutelaisia kentällä liikaa, ja vaikka yksi ei osallistunutkaan peliin, seurauksena joukkuerangaistus. Rangaistusta meni kärsimään Mia. Kuten tiedetään, Alavuden erikoistilannepelaaminen toimii. HiPakaan ei saanut ylivoimansa aikana yhtään vetoa Minnalle asti, vaikka sai erätauolla suunnitella ylivoimakuviotaan vielä 36 sekunnin ajalle.

Picture
 Alavus tukki keskialueen ja puolustus oli tiivis, mutta silti ryhmitys säilyi hyvin. Kuva: Jenni Hautamäki

Alavus nukahti kolmannessa erässä. Älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon. Ja sanokaa muuten mullekin, etten tee niin. Elikkä joku nimeltä mainitsematon pelaaja ei totellut omaa ohjettaan, ja niinpä HiPa:lta näppärä syöttö maalin eteen, ja pallo löytyi Alavuden maalista. Tästä ei kuitenkaan lannistuttu. Alavus taisteli esimerkillisesti koko pelin. Iina hyödynsi pelisilmäänsä, kun ottelua oli jäljellä noin kolme minuuttia. PaSu-pelistä tuttu rystylaukaus ja pallo löytyi jälleen HiPa:n maalista. Ja taas se eräs asia nousi esille: maalin jälkeinen vaihto. HiPa pääsi tasoittamaan liian helposti vain parikymmentä sekuntia Alavuden johtomaalin jälkeen. Viimeisillä sekunneilla Minna pelasti vielä SC:n tappiolta ja näin ottelu päättyi pistejakoon tuloksella 2-2. Minnalle tuli torjuntoja noin 25. Alavutelaisista parhaana palkittiin Iina.

Valmentajien tähdet HiPa-pelistä:
*** Minna
** Noora
* Iina

HiPalaiset käyttivät vartaloaan hyödyksi, mutta rajua peliä heidän ei voi sanoa pelanneen. Vaikka HiPa:n peli ei ehkä ollut parhaimmillaan, he pelasivat hyvin. Kapteeni Iida Vähärautio näytti olevan myös pitkälti ohjeistajana HiPa:n joukkueessa. Pelin perusteella voikin epäillä, että kristallipalloni saattoi olla väärässä, kun arvioin joukkueiden tasoa ennen kautta. Valmentajalla on iso merkitys varsinkin kokemattomille pelaajille. Jos HiPa:n valmennus on vain kapteenin varassa, HiPa:lle tekee tiukkaa nousta kakkoseen. Periaatteessa 5-6 joukkueella on mahdollisuudet nousuun ja HiPa on yksi näistä. Mennyt turnaus ei kuitenkaan vakuuttanut HiPa:n menestyksestä.

Sitten parin tunnin tauko, ketjujen muutoksia ja Remix-peliin. Remixiä vastaan saimme kentälle kolme hyökkäyskenttää ja lähes tarpeeksi pakkejakin. Anita voitti tuttuun tyylinsä ensimmäisen aloituksen ja A. Mäkelät kera S. Mäkelän saivat pallon jokseenkin pyörimään Remixin päässä. Ottelun alku oli kuitenkin ehkä hieman tunnustelevaa. Välillä Remix sai yllätettyä ainakin allekirjoittaneen. Heiltä tuli muutama erittäin hyvä nousu laitoja pitkin ja Minnakin sai napata pallon hyppysiinsä ensimmäisessä erässä muutaman kerran. Ottelun avausmaali syntyi reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen. Sannamari tavoitteli pitkällä ristisyötöllä kentän puolesta välistä toisella laidalla noussutta Anitaa. Pallo meni kuitenkin hiukkasen liian eteen ja ajautui kulmaan. Anita haki sen sieltä, purjehti keskemmälle ja laukoi kauden avausmaalinsa ajassa 10.14.
Picture
 Peli pyöri Remixin päädyssä hyvin. Kuva: Juha Pynttäri

 Jo ottelun alusta lähtien kävi selväksi, että Remixin numero 27 tykkää vetää kiertovetoja. Niinpä noin toinen lähivapari Remixille ja tällä kertaa kierto onnistui. Minna ei nähnyt muurin läpi, ja kaikkihan tietää, kuinka pahoja ne kierrot voi olla. Näin ollen Remix tuli tasoihin ajassa 11.52. Ja sitten oli taas A. Mäkelän vuoro lisätä tehoja(an). Remixin pakki nousi liikaa, eikä häntä osattu paikata. Riitta riisti pallon esimerkillisesti ja avasi pitkällä syötöllä puolessa kentässä kyttäävälle Anniinalle. Ja mitenkäs muuten pallo olisikaan mennyt maaliin kuin Anniinan kuulusta kiertovedosta. Näin ajassa 12.12 Alavus 2-1-johtoon.

Erätauko tuli, mutta osalle (esim. yhdelle sepittelijälle) Remix oli vieläkin se tyttöjen sarjan häntäpääjoukkue. Ja hyvinhän siinä aina käy, kun aliarvioi vastaustajan, eiks je? Toisessa erässä siis ei vieläkään tajuttu, miten Remixiä vastaan kannattaa pelata. Minna joutui napsimaan pari torjuntaa enemmän kuin ensimmäisessä erässä, koska Remixin flow-tila piti vieläkin. Toisen erän puolessa välissä Remix tuli väkisin tasoihin. Remixin pelaaja päästettiin kulmasta vapaasti keskelle parin metrin päähän maalista. Näin Remixin numero 11 pääsi iskemään ottelun tasoihin. Remixin 11 ja 17 esittivätkin ajoittain hyviä otteita kentällä. Eniten vaikeuksia aiheutti kuitenkin Pohjolaleirillekin valittu 1993 syntynyt Janika Ollikkala. Nopea ja taitava tyttö, josta on Remixille enemmän hyötyä puolustajana, vaikka pelaisi varmasti myös mainiosti hyökkääjänä. Vaikka eihän hän tietenkään SC Alavuden ysikolmosia voita (:D). Myös Sanna Ahtolan kiertoveto pääsi yllättämään alavutelaiset kerran, ja hänet palkittiin Remixin parhaana. Remixin maalivahtivalinnat kumpaankin peliinsä olivat myös onnistuneet. Maalivahtipeliin Remix ei tule kaatumaan. Vaikka miten Remix-Alavus-peliä katsoo, muita apuja Remixillä ei edellä lueteltujen lisäksi kyllä juuri ollut. Remixin panos yllätti (minut), ja on mahdollista, että Remix ei ehkä jää naisten sarjan jumboksi. Tosin Vaasalla oli noin 5 "oikeaa" pelaajaa Ilmajoen turnauksessa. Jos niillä joskus sattuisi olemaan vaikka kymmenen pelaajaa, niin mistäs sitä tietää...
Picture
 Muun muassa Jenni T ja Tarja taistelivat ensimmäisissä sarjapeleissään hyvin. Kuva: Juha Pynttäri

 Toisessa erässä ei ollut Remixin maalin lisäksi muita tilastomerkintöjä, joten erätauolle mentiin tilanteessa 2-2. Alavus yritti käyttää taktista osaamistaan (tai osaamattomuuttaan) hyväksi ja kavensi peluutustaan kahteen kenttään. Viimeinen erä lähtikin räväkästi käyntiin. Minna avasi hyvällä heitolla vastustajan puolella odottavalle Anniinalle, joka pääsi iskemään ottelun toisen maalinsa. Näin kolmatta erää oli pelattu 26 sekuntia, kun Alavus siirtyi 3-2-johtoon. Kolmannessa erässä pallo pyöri entistä enemmän Remixin päädyssä johtomaalin jälkeen. Palloa ei vain saatua verkon perälle asti. Remix sai erässä vain kaksi laukausta Alavuden maalia päin. Ollikkala toi Remixin tasoihin yksilösuorituksellaan, numerolle 27 ilmainen syöttöpiste (joka vaikutti myös ratkaisevasti Remixin ottelun parhaan pelaajan valintaan, jos minulta kysytään...). Joka tapauksessa Remixin tasoitusmaali syntyi ajassa 41.24. Lopun aikaa pallo pyöri Remixin päässä, mutta Remix taisteli. Ottelun viimeisillä kymmenillä sekunneilla Anita toi palloa väkisin maalille ja Remixin pelaaja joutui lyömään mailaan jäähyn arvoisesti. Näkemykseni/kuvitelmani mukaan tuomarin vihellyksestä ei huomattu heti pysäyttää kelloa, mutta ehkä näin väärin. Joka tapauksessa ottelua kolme sekuntia jäljellä. Vapari oli hyvä, mutta laukaus ei tällä kertaa mennyt maaliin asti. Näin pisteet jouduttiin tasaamaan tässäkin pelissä. Kaikki kunnia Remixille, joka pelasi hyvin kurinalaista peliä. Mutta myös Alavuden joukkueen peittojen ansiosta, mm. mustikankeräykseen erikoistuneen Mian, Remix ei saanut paljon vetoja Minnalle asti. Alavuden vastustajista HiPa oli selvästi taitavampi kuin Remix. Remixin ehkä suurin vahvuus oli Vaasa-pelissä vahvistunut itseluottamus. Sillä pärjää pitkälle.

Jaskan jakamat tähdet Remix-pelistä:
*** Anniina
** Anita
* Liisa

Ensimmäiseksi turnaukseksi peli ja tulokset olivat erittäin hyviä. Pelissä oli paljon hyvää ja myös muutama korjattava asia (niistä enemmän treeneissä). SC Alavus on edelleen voittamaton joukkue. Ensi viikon peleissä vastaan asettuvat kärki- ja häntäpäänjoukkueet KuRy sekä SB Vaasa III, joka käyttää nykyisin nimeä SB Vaasa naiset Akatemia. Alavuden tavoitteena on tietenkin jatkossakin olla tappioton joukkue, mutta kurikkalaisilla ja vaasalaisilla saattaa olla tähän sanansa sanottavana... Vai? Mutta jos Alavuden joukkueen kannustus ja joukkuepelaaminen, toisten eteen pelaaminen, vetojen peittäminen ym. jatkuu samanlaisena, Alavuden voittaminen ei tule olemaan helppoa.


Muita huomioita turnauksesta:

ISB:n valmistautuminen ei tainnut ensimmäiseen peliin olla paras mahdollinen. He lämpenivät hitaasti, vaikka ottivatkin lopulta selvän voiton PaSusta, jonka tehot olivat täysin ykköskentän varassa (jälleen kerran). (PaSu-ISB 4-8)

Kauhajoen ja KauWi:n välinen peli oli numeroista huolimatta luullakseni melko tasaista vääntämistä. Kauhajoki vain taisi väsyä viimeisessä erässä. Eikä Kauhajoen tilannetta ainakaan tuomarit parantaneet - he kun ottivat fyysiset rikkeet hyvin pois läpi päivän. (Kauhaj.-KauWi 1-7)

KuRyn pelitapa sopii PaSua vastaan. Kurikkalaiset harvoin tekevät montaa maalia, mutta eivät myöskään päästä. Ja ovat vissiin saaneet jonkun hyvän lapualaisjunnun riveihinsä. Ensi viikolla nähdään, miltä PaSun peli näyttää täysin erilaisia joukkueita mitä kohtasi ensimmäisessä turnauksessa vastaan (ensi viikolla Kauhaj-PaSu ja KauWi-PaSu). (PaSu-KuRy 2-3)

Vaasan ja Kauhajoen pelistä en tiedä. Vaikuttaa siltä, että Kauhajoki nukkui muutaman vaihdon, mutta kai se aika selvä peli oli. (Vaasa III-Kauhaj. 2-6)

Kurikan ja Kauhavan välinen peli olisi varmasti ollut mielenkiintoista katsottavaa, mutta valitettavasti en juuri ehtinyt peliä seuraamaan. Molemmat joukkueet tiesivät toistensa vahvuudet etukäteen. Tällä kertaa Kurikka valitsi taktiikkansa oikein. (KuRy-KauWi 3-0)

Remixin ensimmäinen peli naisten sarjassa meni isokyröläistenkin mielestä varmasti yli odotusten. Vaasalaiset olivat väsyttäneet itsensä Kauhajokea vastaan ja Remixille helppo voitto. (Remix-Vaasa 5-0)

HiPan huono peli (tuloksen valossa) Kokkolaa vastaan yllätti. Tai sitten se Kokkolan valmentaja on oikeasti hyvä. (Kokkola-HiPa 2-3)

ISB esitti kotiturnauksessaan ehkä päivän parhaan pelin. Kokkola oli koko ajan askeleen jäljessä ilmajokisia. Tutut ilmajokiset tekivät maaleja, mutta silti Ilmajoen pelaajamateriaalin leveys ehkä yllätti. Vaikea pelata naisvartiointia, jos jokainen pelaaja pystyy ratkaisemaan pelin... (ISB-Kokkola 8-0)


Nauhoja on kelailtu, mutta ihan kaikkea ei sovi paljastaa, kun on urheilusta kyse. Tämä kynäilijä voisi jatkaa kuivakkaa analyysiä ja pelikoostetta lähes loputtomasti - onnitttelut sinulle, joka pääsit tänne saakka! Luulen kuitenkin, että kaikki joukkueet ovat jo kääntäneet katseensa ensi turnaukseen. Törmäillään!

-hidas laidantakaanousijaP.S. Että ne, jotka ovat jaksaneet lukea tätä pitkäveteistä tekstiä, saisivat edes jonkin palkinnon, kerrottakoon, millainen on tosi pelimies/-nainen:

- Pelimiehellä on suuret puheet.
- Pelimies ei myönnä mitään.
- Pelimies ei kinastele, koska on aina oikeassa.
- Pelimies ei selittele.
- Pelimies ei sano: "Hyvä yritys!".
- Pelimies tietää aina enemmän siitä, mistä sinä puhut.
- Pelimies ostaa ensin mailat ja vasta sitten opettelee pelaamaan.
- Pelimies ei koskaan myönnä olevansa tappiolla.
- Pelimies pelaa aina sinua paremmin vaikka voittaisitkin.
- Pelimies ei syötä huonommalleen.
- Pelimies pelaa omilla säännöillään.
- Pelimies ei verryttele eikä venyttele.
- Pelimies harhauttaa aina maalivahdin.
- Pelimies ei koskaan pelaa huvikseen.
- Pelimies ei ikinä lopeta.
- Pelimies vetäytyy vastuusta.
- Pelimies ei tee www-sivuja.
- Pelimiehellä on aina joku pieni loukkaantuminen.


Kuinka moni kohta sopii sinuun? ;)

Jenni
16/10/2010 05:04:39 am

Kiittää mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Varsin mielenkiintoisia olivat analysoinnit muistakin peleistä :)

ReplyLeave a Reply.